Holland - søndag den 2. maj 1999

Sejltur på kanalerne

Tilbage

Vi er som sædvanlig oppe ved 8-tiden. Det dejlige morgenbord på hotellet giver en god ballast til dagens gerninger. I dag skal vi på en 3-timers sejltur på kanalerne og søerne omkring Katwijk. Den bestiller vi i hotellets rejsebureau. Turen starter først kl. 14, så vi har nogle timer til fri afbenyttelse inden da.

Vi starter derfor med en køretur, for at se på området syd for Katwijk. Jeg er sikker på, at Holland tager sig godt ud fra en cykel. Overalt er der cykelstier, der ikke ligger i umiddelbar nærhed af regulære veje, så cyklisterne har gode kår. Men vi må nøjes med vores bil og kører til Den Haag, hvor vi i forstaden Scheveningen får et kort kig på den mole, der ligger ved stranden. Det er umulig at parkere her, så vi vælger at fortsætte mod syd. Målet er egentlig den del af Holland, der hedder Zeeland. Men da vi har en aftale kl. 14, tør vi ikke køre for langt sydpå.

Vi vælger i stedet at køre ad små veje mod Rotterdam og finder en hyggelig havneby Rozenburg, hvor vi få et hvil. Så går det ellers ad motorveje tilbage nord om Rotterdam mod Delft, Leiden og tilbage til Katwijk. Marie har udset sig en snack-bar, hvor vi kan spise frokost, inden vi skal med båden, men desværre er der lukket og vi må satse på, at vi kan købe lidt spiseligt ombord på båden. Vi stiger ombord i god tid og finder en plads under dækket på den lange båd, der er bygget med turistsejlads for øje.

Sejltur nordøst for Katwijk (2. maj 1999)
Marie, Vibe og Lasse på sejltur (2. maj 1999)

Her kan vi købe suppe, toast og burgere og får stillet den allerværste sult. Vi har god tid til at læse det materiale, som vi har fået udleveret inden ombordstigningen. Heraf fremgår også, at alle passagerer kort efter starten vil blive jaget ned fra det øverste dæk. Vi skal nemlig passere en række broer, der kun 2,40 over vandspejlet. Bænke og rækværk på det øverste dæk bliver simpelthen lagt ned, hvorved båden lige kan krybe under broerne.

Så snart vi har passeret den sidste bro og kaptajnen har annonceret, at det er sikkert at gå op på øverste dæk igen, strømmer folk op på det øverste dæk. Vejret er nemlig perfekt og det vil være synd at sidde indendørs på turen. Efter lidt kanalsejlads kommer vi ud i et mere åbent område, der er fyldt med sejlskibe og andre bådtyper. Jeg har aldrig set så mange både på vandet og vi sejler tæt på flere af dem. En enkelt båd sejler foran os i langsomt tempo og kun fordi vores skipper giver et advarselsfløjt, vågner skipperen foran og drejer af. Vi ser mange vindmøller undervejs og skipper holder os hele tiden godt informeret om, hvad vi ser.

Turen går et pænt stykke mod nord og vi må være tæt på Schiphol lufthavnen for de store fly kommer ind over os i meget lav højde. Vi lærer undervejs at en Polde er et stykke land, der typisk ligger lavere end vandet i kanalen. Det er et område, der forsøges inddæmmet. Disse arealer ser vi mange af og det er sjovt at se hvordan vi sejler højere oppe i forhold til de landsarealer, som vi passerer. Flere gange er der en vej lige ved siden af kanalen og bilerne kører derfor tæt forbi vores båd - det virker også lidt mærkeligt.

Lasse på sejltur (2. maj 1999)
Øverste dæk sænket under lav bro (2. maj 1999)

Det varer ikke længe inden turen er overstået. Vejret har været med til at gøre turen enestående. Tilbage i Katwijk nyder vi en øl/sodavand på en bar, der ligger lige ved siden af hotellet. Her lykkes det at få en anden øl end Heineken, der vist har samme monopol i Holland, som Carlsberg/Tuborg har i Danmark. De danske ølmærker finder man derimod slet ikke i Holland.

Aftensmaden skal indtages ved siden af baren. Her ligger en argentinsk restaurant og vi kan se frem til et sandt festmåltid. Menukortet indbyder til en god grillstegt bøf og jeg bestiller en "king size", hvilket jeg ikke fortryder. For selv om vi ikke bestiller det fineste oksemørbrad, så smager det pragtfuldt. Vi får sangria og husets rødvin til. Det smager også godt. Til dessert drikker vi kaffe (Marie med Kahlua og tequila og jeg med brandy). Det er en rigtig hyggeaften hvor vi har det vældigt sjovt alle sammen men børnene nok mest fordi vi forældre giver lov til lidt mere end normalt...


Tilbage